MARÇÀ un poble acollidor                  --

  com s'hi arriba tradicions i festes excursions i visites a quatre passes serveis i equipament | comprar     


 .....INTRODUCCIÓ

MARÇÀ Condensa al seu terme municipal els encants de tota una comarca. Un paisatge amable, una gent acollidora, pobles de tota mena han convertit aquesta pepita localitat del Priorat en l'indret escollit per viure-hi des de temps inmemorals.
No és estrany, doncs, que s'hi hagin localitzat assentaments prehistòrics i ibèrics. Consta també que era la residència d'estiu d'alts comandaments de la Cúria Romana Imperial Tarraco, que aprofitaven els seus temps de lleure per escapar-se del tràfec d'una ciutat bulliciosa.
Uns hàbits que semblen haver heretat alguns dels nostres coetanis, que converteixen Marçà en una vila idònia per a tots aquells que volen fugir del món sense necessitat de perdre'l de vista.

 

Marçà pot presumir de ser un poble del Priorat-tranquil, silenciòs, envoltat de natura, senzill perfectament comunicat, tant per carretera con per ferrocarril. A pocs quilòmetres hi trobem el mar, el Montsant més ferèstec, el riu Ebre, centres comercials importants........

MARÇÀ ......... ÈS LLUNY I PROP DE TOT

SItuat just al peu de LA MILOQUERA, un turó de 404 metres d'alçada i una de les ramificacions de la Serra de Llaveria, es troba assentat el nou municipi de MARÇÀ, un poble amb una història    escrita als seus carrers velles estructures de poble típic i terut, a les cares de les seves gents o sobre les roques mil.lenàries

...


.....COM S'HI ARRIBA             

Municipi del Priorat de 611 habitants (cens 1998), situat al sud de la comarca. El terme municipal, amb una extensió de 16,08 Km2, és accidentat pels contraforts nord-occidentals de la Serra de Llaberia i de la Mola de Colldejou. És drenat per la riera de Marçà, afluent de capçalera de la riera de Capçanes, que neix a la serra de l´Argentera.
Marçà limita amb els termes municipals de Capçanes, els Guiamets, el Masroig, Falset, Pradell de la Teixeta i Colldejou. La seva privilegiada ubicació dins la comarca, permet desplaçar-se en poc temps a Falset (5 min.), a Mora d´Ebre (10 min.), a Reus (30 min.), a Tarragona (45 min), a Lleida (60 min) i a la costa (30 min.).
S'hi pot arribar per la comarcal T3000 de Falset a Marçà, la TV 3002 des de Capçanes, la T3630 que dóna a la N 420 de Reus a Alcolea i la TV 3001 que dóna a la Torre de Fontaubella, una via oberta cap al Baix Camp i cap al mar.

 Per tren, hi ha línia centenària de Barcelona a Madrid per Saragossa.

  Informació General     Trens  Regionals 

Apropant-nos a  Marçà

-
Sortida de  Marçà

--
. Arribada  o Marçà .

    

 

 

 

MARÇÀ és un poble ben situat, el seu terme limita amb els termes de CAPÇANES, FALSET, i LA TORRE DE FONTAUBELLA entre d'altres, però a més és un poble ben comunicat. Això implica, necessàriament, una història a les esquenes, un poble constituït segles abans de Crist.


......TRADICIONS I FESTES

    

L´Església de Santa Maria, d'estil neoclàssic, amb elements barrocs, data de mitjans del segle XVIII. El campanar disposa de 4 rellotges i és de l'any 1930. L´escultura de Sant Joan Baptista, ubicada a la fornícula, és obra de l'escultor local Marcel.lí Giné.

  l'Esglesia (segle XVIII)                                       ........... l'Esglesia

 

 

Quan es va construir el temple parroquial, d'estil barroc, estava mancat d'una esvelta torre de campanar.
L'any 1928, una deixa de 4.922,25 pessetes, del CONSOL PORTA, per a la construcció d'un nou campanar, va determinar una reunió d'autoritats civils i judicials, filigresos i formar una comissió per l'obra.
L'any 1930 va ésser elegit el projecte de l'arquitecte diocesà Agustí Barlé. El empresari de l'obra van ser Joan Bonfill i Pedrola i Daniel Grau i Grau, de Mora d'Ebre.
L'acabament de les obres va èsser el dia 24 de Novembre 1930, el cost de l'obra va ser 14.941 pessetes.

      

 

..

.

Festa Major d´estiu. Se celebra el 14,15,16 i 17 . EL 15 d´agost en honor a la Mare de Déu i, entre altres actes, té lloc la desfilada de carrosses, el típic espígol i la festa de la vellesa.

 Festa de Sant Joan, amb sopar popular.

 Diada de l '11 de Setembre. Esmorzar popular a la Plaça de Les Arenes.

Festa Major d´Hivern. Se celebra el 27 de desembre, dedicada a la Mare de Déu de les Malalties, patrona de Marçà. Hi destaca la cantada de les "Completes" a la vetlla, que consisteix en peces musicals històriques, i la  processó de "L´aurora," que comença quan just trenca l´alba,  i compta únicament amb la participació dels homes. A aquesta processó, n'hi segueixen dues més: la del Rosari i la de Missa Major.

 Festa de Reis.

. La Mare de Déu de les Malalties-                                                             

En l'any 1760, una gran epidèmia de pesta assotava la nostra població. El poble, sempre molt devot de la Verge, la parròquia està dedicada a l'Asunción, la van traure en processó per tot el terme municipal, i la pesta va acabar.

Davant de tal esdeveniment, es va decidir invocar també a la Verge baix un altre nom "LA MARE DE DÉU DE LES MALALTIES". La seua festivitat se celebra el 27 de desembre. Després de nou dies de novena, l'últim dia se celebren les "Completes", un cant  en honor de la Verge.  Acudeix tot el poble, que als acords dels violins imploren a la seua Patrona

LES COMPLETES: L'interes de la cantada de "COMPL,ETES" resideix en la seva música interpretada per gent del poble, i que no es tracta de música sacra, sinó d'un deliciòs "Mimué".
L'origen d'aquesta curiosa combinació es de als Frares de l'orde dels Servites que hi va haver a Marçà del 1611 al 1836, que van intercalar la música de minué entre els salms a la Mare de Deu.
.

El seu dia, el 27 de Desembre, és de gran solemnitat. Comencem amb "l´Aurora", un cercaviles exclusiu dels barons que recorren els carrers amb cants a la Verge per a despertar als veïns perquè acudisquen al "Rosari de l'Aurora" que transcorre per tota la localitat.

A migdia la Missa Major, on amb l´assistència de les autoritats, donem culte a la nostra patrona. Seguidament una gran processó per a acabar amb el bes a la Santa Imatge.

 

lLes "GALES" de les  ROQUES i del RAVAL

Per Sant Joan es celebraven les Fogueres conegudes per "LES GALES" una  estava a "Les ROQUES" i l'altra a "El RAVAL" cadascuna d'elles formada per grups/bandes de xavals rivals entre si per veure quina era la més gran, aquestes fogueres les fèiem demanant per les cases llenya i mobles vells, els veïns et preguntaven de quina GALA pertanyies i participaven segons la seva afinitat.
Aquesta tradició centenària va acabar en els anys 60 quan en el lloc on es feia la "GALA" de les  "ROQUES" es va  construir el xalet del "Pacual", aquesta construcció també va marcar el principi de la fi de "LES ROQUES", després d'aquesta construcció van seguir altres fins a acabar amb "LES ROQUES "tal com les coneixíem els xavals de la meva generació
.

 

Cantors Amics de Marçà

 

La Coral Amics Cantors de Marçà, va estar a Televisió Española de San Cugat del Valles, (el canal 2) com a coral en la emisió de la Santa Misa

 (septembre-2007)

 

Festes Majors homenatge a la vellesa, aquest  homenatge es fa tots els anys als nostres majors als 80 anys d'edat

 

 Festa Major d´estiu. Se celebra el 14,15,16 i 17 . d´Agost

 

.
                                               

                                                 

Festa dels Reis Mags i Banda de Tambors de MARÇÀ

  BANDA de TAMBORS de MARÇÀ        banda_tambors_i_bombos@yahoo.es    Telèfon: 977-178000


..... EXCURSIONS I VISITES                          ........... Excursions

Si Sou amants de la muntanya, del senderisme i dels esports a la natura, Marçà us ofereix infinitat d'excursions per camins ben conservats, ja sigui a la Serra de Llaveria, a la Mola de Colldejou o a la benvolguda Miloquera, un petit turó que corona la població i que es tot un símbol per als habitaants de la localitat.

La Font dels Tres Batlles, un lloc natural d'esplai a una hora i mitja des del poble. Situat al bosc del Mas de Magrinyà a 2.5 Km en direcció a la Torre de Fontaubella

La Pallissa, a la conca de la riera de Marçà, un lloc idoni per a anar a berenar i acampar. Hi ha un embassament natural de pedra vermella.


En el camp de l'arqueologia i l'espeologia, es poden visitar els avencs de la MILOQUERA, unes obertures que tenen prop de cent metres, on destaquen el de L'heura i el Cireret.

  Es Avencs de LA MILOQUERA ....

..           

 Mas d'en CRUSAT

Mas de l'ANIS

..Mas d'en FIGUERES

Amb autorizació dels masovers, es poden visitar els masos de les rodalies, unes construccions datades del segle passat o inicis de l'actual.

També a LA MILOQUERA, hi ha un mirador amb una vista magnífica de la vila i part del Priorat. Al mirador s`hi pot arribar pel camí del Calvari, una ruta senyalitzada amb creus que es fa servir per Setmana Santa per fer el Via-Crucis.

Dins el minicipi es pot visitar L'Església de la Mare de Déu de les Malalties, datada a mitjans del segle XVIII. Aprofitant la visita a la plaça de l'Església, poden admirar les  tres portalades amb dintells antics.

També pot visitar-se el nou Casal del poble,  un museu amb obres de l'escultor Marçà-Giné

Cal admirar també la plaça de les Arenes, on hi ha la Casa de la Vila i el traçat del Carrer Major. A la baixada de la font, hi ha una antiga font amb un escut, una font que no ha deixat mai de rajar.
Amb el consentiment previ dels propietaris, és aconsellable gaudir de les recopilacions d'arqueologia de Pere Rofes, les escultures de Marçà-Giné i la seva esposa i l'extensa col.lcció d'estris del camp de Baltasar Vendrell.

 

      

Des de MARÇÀ, es pot fer també la pujada a la Mola.......


.....A QUATRE PASSES DE MARÇÀ

 

LES RUÏNES DE LA CARTOIXA d'SCALA DEI: La primera castoixa de la Península Ibèrica, cor de la comarca del Priorat
EL MONTSANT: Una de les muntanyes més impressionants del sud de Catalunya, carregada de llegendes i misteris.
CIUTATS IMPORTANTS: Reus, Tarragona
EL RIU EBRE
DELTA DE l'EBRE, PORTS DE TORTOSA-BESEIT
CASTELL d'ESCORNALBOU

....SCALA DEI

CASTELL d'ESCORNALBOU

MONESTIR DE POBLET

El monestir de Poblet és la joia de l'art medieval cistercenc i tomba dels reis-comtes de l'antiga corona d'Aragó i Catalunya; l'entorn natural, el Bosc de Poblet, és un dels més ben conservats de les comarques tarragonines.»


 .....serveis i equipament

            

Estació de ferrocarril   ( MARÇÁ-FALSET )

AJUNTAMENT

Plaça de les Arenes 1
CP.43775
Tel.977.178.000
Fax.977.178.000
E-m@il: aj.marca@altanet.org
 

ESTABLIMENTS i PROFESSIONALS

Industria: 9
Construcció: 11
Comerç al detall: 10
Serveis menys comerç al detall: 15
Professionals i artistes: 5

ESTABLIMENTS  INDUSTRIALS

Transformació de metalls: 2
Productes alimentaris: 3
Tèxtil i Confecció: 2
Ediciò i mobles: 1

ESTABLIMENTS COMERÇ AL DETALL

Productes alimentaris: 7
Roba i calçat: 1
Productes Químics: 1

ESTABLIMENTS DE SERVEIS

Comerç a l'engròs: 3
Hoteleria: 2
Transports i comunicacions: 2
Mediació financera: 1
Serveis a empreses: 1
Serveis personals: 5
Inmobiliàries i altres: 1

EQUIPAMENTS

* Oficina Comarcal de Turisme telf.  831023
*  Sala Polivalent.
* Piscina i Polisportiu
* Camp de futbol municipal
* Casal, Museu, Biblioteca
* Parc infantil
* Farmàcia
* Metge
* Cooperativa Agrícola  (telf. 17 82 01
* Estació de ferrocarril   ( MARÇÁ-FALSET )

  

ENTITATS

* Associació de jubilats
* Associació de dones de La Miloquera
* Cantors Amics de Marçà
* Comunitat de Regants
* Comissió de festes
* Junta Mare de Déu de les Malalties
 *Associació de mares i pares del col.legi Anicet Villar

 

  BANDA de TAMBORS de MARÇÀ        banda_tambors_i_bombos@yahoo.es   Telèfon: 977-178000

 

ALLOTJAMENT
Cal Molí Barceló .              
telf.: 977 830515 - 677 725342
calmolibarcelo@terra.es    

Residència-Casa de Pagès Ca la Viola:........... telf.:    977 17 82 88
BAR - RESTAURANT
Restaurante La Plaça:   telf.: 977 17 80 02
Llesqueria-Museo La Mil·loquera:  telf.: 977 17 81 50
Bar La Sènia:  telf.: 977 17 80 03

TRANSPORT
TAXI FERRAN:    telf.:  619 022 994 - 605 115  521         www.taxipriorat.com
Transport 9 places, Visites Concertades Cellers, Excursion pel Priorat,  Port Aeroport Estació AVE


 .....que podem comprar

  Cooperativa Agrícola

AGROBOTIGA DE LA COOPERATIVA:  C/. de Dalt, 74 telf. 17 82 01
Vi de la Cooperativa, oli, fruits secs, entre d'altres...
ESTABLIMENTS: forns, carnisseries i d'altres botigues de comestibles

Sindicat

ACTIVITATS ECONÒMIQUES :

Marçà és un poble agrícola. La superfície del terme no conreada és ocupada per pasturatges, garriga i bosc. L´agricultura és de secà i el principal conreu és la vinya, seguida de l´olivera, els avellaners i els ametllers. També hi ha granges de pollastres, conills i porcs.

L´any 1913 va ser fundat a Marçà el Sindicat Vinícola del Baix Priorat, i el 1919, el Sindicat Agrícola, que elaboraren cadascun els vins dels seus associats. L´any 1936 es van fusionar ambdós sindicats i es va formar la Cooperativa Agrícola. Durant l´any 1998, la Cooperativa Agrícola de Marçà s´ha unificat amb la Cooperativa Agrícola de Falset. La nova Cooperativa es dedica a l´elaboració i comercialització de vins sota la denominació d´origen Tarragona, subzona de Falset, i de fruits secs.

La resta d´activitats econòmiques es distribueixen en el sector industrial : construcció, confecció, oficis tradicionals, etc., i en el sector terciari : comerços, serveis i turisme El bon emplaçament geogràfic i la xarxa de comunicació fa que part de la població activa es traslladi a treballar a altres pobles de la comarca o també al Baix Camp i a la Ribera d'Ebre.

 

 

 

     La Nova Escola Infantil

 

Dedicades a l'activitat primària, cal esmentar la presència de tres fàbriques, dues relacionades amb el món de la confecció i una de pasta d'avellana. A més MARÇÀ compta amb molts comerços, des de fleques a farmàcia passant per botigues de queviures.
Vi de la denominació d'origen Tarragona, sub-zona Falset, a la Cooperativa Agrícola.
Les típiques coques d'ou i les de farina a les dues fleques del poble.
Vi de la Bóta del racó al Celler de la Miloquera, on també poden adquirir-se fruits secs i bóts i bótes.
Cal destacar, que el terme de MARÇÀ és ric en bolets i en caça.

AGROBOTIGA DE LA COOPERATIVA:  C/. de Dalt, 74 telf. 17 82 01
Vi de la Cooperativa, oli, fruits secs, entre d'altres...
ESTABLIMENTS: forns, carnisseries i d'altres botigues de comestibles

Rentadors públics. Edificació realitzada l´any 1864, just a la vora de la font pública. Des del 1864 sempre hi ha rajat aigua, nit i dia. Hi ha un abeurador per a animals.

 

 ....

                                      

 

 enllaços externs

        ..Twitter MARÇÀ    Consell Comarcal         Webcams de Ràdio Falset      

GuÍa Sectorial de MARÇÀ
RADIO FALSET        
Wikipedia: MARSÀ    
Viquipèdia MARÇÀ     
Enciclopèdia Catalana, SAU
IDESCAT  Proleg     Marçà     l'Ajuntament     Historia   ►Carrasclet     Excursions     Fira     l'Esglesia    Fotos    ►Museu    Participa   Introduccions         ►Tortuga          ►Imatges   Privat     ►100 Anys Sindicat   Blogger MarçàNews    La Miloquera   |   Altres Web de Marçà

 David Porcel Muñoz  © 1997        marsapm@yahoo.es       

 

per a veure les animacions i les panoràmiques necessites instal·lar els plugins de FLASH,  QUICKTIME, i JAVA    ( optimizar la configuració de pantalla a 1024x768 )

  .......                        

 

 - Licencia de Creative Commons  Este obra cuyo autor es David Porcel Muñoz está bajo una licencia de Reconocimiento-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons. Creado a partir de la obra en http://www.davidporcel.com/marsa.html.

V: 01-01-13