Marçà lo Priorat amable............                                                           --             

La Cooperativa Falset-Marçà celebra 100 Anys

La Cooperativa Falset-Marçà celebra 100 anys.Aquesta és el resultat de la fusió l’any 1999 de la cooperativa de Falset, fundada el 1917, amb la de Marçà, fundada el 1912. La potenciació de l’enoturisme i de la venda directa, han estat algunes de les apostes d’aquesta Cooperativa, que actualment exporta a 32 països. L’aniversari de la Cooperativa coincideix amb la celebració de l’Any Internacional de les Cooperatives. Aquest reconeixement, fet per les Nacions Unides, vol ser una oportunitat per impulsar les cooperatives com a models d’empresa resistents, basades en principis i propietat de les persones

 

La Cooperativa Falset Marçà va organitzar, el passat dissabte 22 de desembre, una festa per celebrar el seu centenari. L'acte va començar amb el descobriment d'una placa en record de tots els que han fet possible el projecte, que va descobrir el soci de més edat, Joaquim Pellejà.

El moment més esperat va ser la presentació del videoclip commemoratiu dels 100 anys de la Cooperativa Falset Marçà, que ha comptat amb la participació de més de 150 persones. El videoclip porta per nom 'Les rondes del vi'. Totes les escenes són les rondes, de les què es manté la música original però s'ha variat el text. La gravació ha tingut lloc en diversos indrets de Marçà i Falset representatius de la història del celler. Hi han participat les corals dels dos municipis, els grups Marçà Tock, Llunàtics, Soul Machine, Cucos, Espaldamaceta, els músics de la Mulassa, la violinista Marta Cardona, Amat Pellejà, la coral i els alumnes de l’escola Antoni Vilanova i la Banda de Música de Falset. El projecte audiovisual l’ha coordinat el president de la Cooperativa Falset Marçà, Josep Maria Cots

 

Videoclip de la Cooperativa Falset Marçà i el cantautor Jaume Arnella

Grups de música professionals i amateurs, se sumen al projecte d'enregistrar les rondes del vi en els escenaris més representatius del centenari de la cooperativa

El  dissabte 3 de novembre 2012 tindrà lloc la gravació de la darrera escena del videoclip que prepara la Cooperativa Falset Marçà amb motiu del centenari que arribarà a la seva data culminant el 12-12-2012. L’enregistrament començarà a les 11h i comptarà amb la participació del cantautor Jaume Arnella, a més a més dels diferents grups de música professionals i amateurs i persones que estan o han estat vinculades amb el celler cooperatiu o bé que són veïnes de Falset i Marçà.

El projecte audiovisual l’ha coordinat el president de la Cooperativa Falset Marçà, Josep Maria Cots, qui ha comptat amb diferents subdireccions per a la preparació dels textos musicats de les rondes del vi: la vessant musical l’ha dirigit Joan Lluís Barceló, Jordi Vaqué la coreografia, filmació i edició a càrrec de Jordi Domènech, Manel Vinuesa i Ramon Masip, i la sonorització a càrrec de Joan Borràs, Albert Cots i Jordi Borja.

Els passats 6 i 7 d’octubre es van realitzar enregistraments en diferents punts de Falset i Marçà amb més de 150 participants repartits per les diferents escenes. Concretament es van gravar al celler de Baix, el carrer de Dalt, la vinya d’un soci i a la plaça de les Arenes de Marçà, que és el municipi on va néixer l’actual Cooperativa l’any 1912. I a Falset, la plaça del Castell, la sala de bótes, l’agrobotiga i a la plaça del celler de la Cooperativa, així com les instal·lacions de Ràdio Falset.

Els grups de música que s’han avingut a participar voluntàriament en el projecte són les corals dels dos municipis, els grups Marçà Tock, Llunàtics, Soul Machine, Cucos, Espaldamaceta, els músics de la Mulassa, la violinista Marta Cardona, la coral i els alumnes de l’escola Antoni Vilanova i la Banda de Música de Falset. També es comptarà amb la col·laboració especial de Jaume Arnella, l’últim romancer en actiu dels Països Catalans i Creu de Sant Jordi, que gravarà la desena de les escenes el proper 3 de novembre.

El fil conductor de totes les escenes són les rondes del vi de les quals es manté la música original però se n’ha canviat el text per adaptar la lletra al centenari. Un exemple del text és: Cal conèixer el passat/ per entendre bé el present/ la història del sindicat/ tots naltros l’escriurem. Per a la seva gravació, s’ha comptat amb el suport de molts familiars i socis de la Cooperativa i alumnes i ex alumnes de l’escola de música de Falset.

L’objectiu del videoclip és promoure en l’any del centenari un acte participatiu i divulgatiu, que enforteix la cohesió social. És per això que el projecte ha buscat la màxima representació de socis i amics i té per objectiu esdevenir una peça cultural clau per a la Cooperativa. Així mateix, la seva presentació en societat està prevista pel mateix dia que es faci pública l’edició del llibre sobre la història centenària de Falset Marçà.

El 3 de novembre s’enregistrarà l’actuació de Jaume Arnella i a continuació tots els grups que han participat en les altres 9 escenes anteriors, així com socis de la Cooperativa, amics, parents amb el suport de la Mulassa i els Gegants de Falset, participaran en la gravació final del videoclip. Es fa una crida perquè tothom qui ho desitgi participi en la gravació final, a la qual s’esperen més de 300 persones

 

 

 

L´any 1913 va ser fundat a Marçà el Sindicat Vinícola del Baix Priorat, i el 1919, el Sindicat Agrícola, que elaboraren cadascun els vins dels seus associats. L´any 1936 es van fusionar ambdós sindicats i es va formar la Cooperativa

 Agrícola. Durant l´any 1998, la Cooperativa Agrícola de Marçà s´ha unificat amb la Cooperativa Agrícola de Falset. La nova Cooperativa es dedica a l´elaboració i comercialització de vins sota la denominació d´origen Tarragona, subzona de Falset, i de fruits secs.

 

 

 

 

 

 

 

 

                      

Façana del Sindicat 1915

...

     

                  

 

   

 

    CENTENARI DE LA COOPERATIVA MARÇÀ-FALSET

  ETIM :Som la Cooperativa Falset-Marçà
  Vins de la D.O. Montsant. De la sèrie de tv3 "l'esperit del vi".
    La Comarca del Priorat. vista a vol d'ocell.

 


 

David Porcel Muñoz  © 1997        marsapm@yahoo.es            


 

per a veure les animacions i les panoràmiques necessites instal·lar els plugins de FLASH,  QUICKTIME, i JAVA    ( optimizar la configuració de pantalla a 1024x768 )

  .......                    

                                
Licencia Creative Commons
Esta obra está bajo una licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 España.

     V: 01-01-13