ARXIU FOTOGRAFIC                      --

|   marçà, c.f.  |  festes  |   paisatges  |   gent  |   l'escola  |  guerra civil  |  fons  |   videos    |

 ARXIU FOTOGRÀFIC

.....l'ESCOLA

1896 Mestre: Carles Matavaques

1908 Mestre: Josep Giné

1910 Mestre: Carles Matavaques

1922 Mestra: Bienvenida Sangenis

1920 Mestre: Aniceto Villa

1921 Mestra_ Paquita

1924 Grupo Escolar "Circulo Benéfico "

1926 Mestra: Paquita

1931- Mestre: Jaime Arnau

1931 Mestra: Carmen Lara Fuentes

1938 Mestre: Aniceto Villar

1930

1957: Mestra M. Teresa

1959 Mestre : Josep M. Solé

1960 Mestre : Josep M. Solé

1961 Mestra: Marina Rived

1962 Mestra:  Marina Riveb

1991 Mestra: Marina Rived

1990 Mestra: Marina Rived
 
   
signat/dibujat per:
NOLLA/TORRES/PERPIÑÁ

signat/dibujat per:VILLAR/CASANOVA/SANCHO

 

Records del col·legi: per Tomas Espluga "Lo Tatay"

Sis anys hi ja vas al col·legi vailet? . Monstres de tres caps amb les urpes com gabinets , sorolls i silencis que esparveren l’anima , un mati enganxós i altres nens que com jo i com tu  estem a un tres i  no res de un mar de aigua salada en un llagrimal fàcil per l’abandó de la  nostra mama ...com es que ens han deixat? , i vosaltres qui sou amics o enemics ferotges...a la setmana ja coneixo el Camilo, el Josep Maria de cal Bola el Josep Maria de cal Penjat, jo soc el Josep  de cal Tatay  i faig tropa amb el Joan de cal Guixot  amb el  Facundo ,el Josep Maria de cal Batllet i molts d’altres que en van acompanyar en el camí de la infantesa

I també les recordo a elles la Marina, la Carmeta  i l’Encarnita el meu primer amor  les grans ignorades fins  que vaig complir els set anys  en que van sortir del no res i em van atabalar la psique.al final parlarè d'elles.

 Anem  tots al col·legi, anem tots a l’escola , quin goig quina fal·lera...¿ on es va començar a espatllar la festa ?  no importa ; gaudim de les batalles d’aigua amb els companys els dissabtes per la tarda al fer la neteja de la classe  que ens manava el mestre , brigades Netol, set contra set... els cubs d’aigua volant pel damunt dels caps , nou o deu anys  i al WC  un forat per on espiar a les nenes del altre col·legi ...no es veu  res .

Un monstre que no moria mai com l’au  Fènix  em va perseguir sempre les matemàtiques  3+6= 7 o 8 o potser 9 ... uf, que difícil era sumar i restar amb lo senzill que  era 124 partit per 123 ...a les hores jo ho sabia fer-ho, el resultat  1’008130081300813 que era lo mateix que 125 partit per 126 o quasi be = 0’99206349206349206340 te una lògica ¿no? que es desfà si restes els resultats 0’016066589237321   vaig aprendre a multiplicar i dividir abans que sumar i restar no em treien a la pissarra per fer o resoldre els  problemes , tambe sabia llegir ...no em van ensenyar gaira cosa al col.legi  total per que mai en va fer patxoca de que si  tenia vint taronges i el mestre  me en prenia  vuit o deu volia saber quantes en quedaven...(?)

Ostres quina descoberta vaig fer als deu anys... dissabte tarda ,brigada neteja com sempre, amb un tros de clip obrim l’armari del mestre tremolosos agafem el diccionari  Pusilanime...no  Putativo tampoc o pot ser que si diu el Joan del Guixot,,, mes avall mira Puta...puta la madre, puta la hija, puta la manta que las cobija... i putativo ? deu ser fill de puta va contestar algú.

 El Marcelo espia a la mestra pel davall de les taules ..., una tarda en que al col•legi  es  repartia per berenar  el formatge que els americans ens donaven ( pel mati llet en pols)  el va descobrir  i el va inflar a bufetades,  el Marcelo,  l’últim que vaig saber   es que es va casar amb la Maria Teresa una noia de Barcelona  ...bon nan però massa agosarat.  Era el meu amic també , com el Josep Maria, el Camilo el Batllet el Guixot  el Facundo, i l'Encarnita? ... o no era l'Encarnita ? amb la perspectiva del temps s'enfosqueix el record .... em desvetllava... son els amors impossibles dels deu...anys ,sempre he estat un pel vergonyós ...em va faltar dir-li alguna  cosa ...que era com un estel en mig de la nit ...per exemple, no se el que ...però alguna cosa ...pot ser ...heu...quant grans que tens a la cara
¿ o si que li vaig dir?

 Mai vaig saber per que no estaven amigues meves l de segur que jo era un proscrit entre elles,  Unes no em deixaven atansar-me i les altres m’arrugaven el  morro ... una infantesa difícil...no ? 

http://webfacil.tinet.org/jtomas

 

 

 

 

....

 


  Proleg     Marçà     l'Ajuntament     Historia   ►Carrasclet     Excursions     Fira     l'Esglesia    Fotos    ►Museu    Participa   Introduccions         ►Tortuga          ►Imatges   Privat     ►100 Anys Sindicat   Blogger MarçàNews    La Miloquera   |   Altres Web de Marçà

   
David Porcel Muñoz  © 1997        marsapm@yahoo.es       

 

per a veure les animacions i les panoràmiques necessites instal·lar els plugins de FLASH,  QUICKTIME, i JAVA    ( optimizar la configuració de pantalla a 1024x768 )

  .......                        

 - Licencia de Creative Commons  Este obra cuyo autor es David Porcel Muñoz está bajo una licencia de Reconocimiento-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons. Creado a partir de la obra en http://www.davidporcel.com/marsa.html.

V: 01-01-13