ARXIU FOTOGRAFIC                      --

|   marçà, c.f.  |  festes  |   paisatges  |   gent  |   l'escola  |  guerra civil  |  fons  |   videos    |

 ARXIU FOTOGRÀFIC

 
  La Guerra Civil i els Brigadistes  a Marçà

Marçà Octubre 2003

 


                

Que callin les armes per sempre
que el brogit de sabres s´llunyi
es hora que la veu de l`home
vetlli el somni dún mòn en pau.

 

 

Inauguració del Monument dels  Brigadistes  per Clarence Kailin, Comandant del Batalló Lincoln ( al centre de la imatge)
02 - 11 - 2003
   
Clarence Kailin i Milton Wolff
 
amb algun dels seus lloctinents el dia de la inauguració    02 -11 - 2003
 
Clarence Kailin, Comandant del Batalló Lincoln ( al centre de la imatge)
 02 - 11 - 2003 

CLARENCE KAILIN 1915-209

Clarence Kailin, supervivent de la Brigada Abraham Lincoln, mor als 95 anys

Clarence Kailin va morir als 95 anys. Era un dels últims supervivents de la Brigada Abraham Lincoln, un grup de voluntaris nord-americans que van combatre el feixisme en la Guerra Civil espanyola a finalitats de la dècada de 1930. Kailin va lluitar en defensa del govern democràticament electe d'Espanya i contra el cop militar liderat pel general Francisco Franco i recolzat per Adolf Hitler i el dictador italià Benito *Mussolini.

Va dir Clarence Kailin: “Barallàvem contra el feixisme. I estàvem prou polititzats per comprendre-ho, per la qual cosa no es va tractar d'una aventura i tampoc va ser per diners. Era barallar contra Itàlia, el feixisme italià i el nazisme alemany. I sentíem que si perdíem la guerra, la Segona Guerra Mundial era inevitable, que és el que va ocórrer. I va ocórrer perquè Gran Bretanya i França i Estats Units es van negar a donar-nos cap tipus d'ajuda. I per això, moltes vegades barallem a puny net”.

Clarence Kailin, sobreviviente de la Brigada Abraham Lincoln, muere a los 95 años

Clarence Kailin murió a los 95 años. Era uno de los últimos sobrevivientes de la Brigada Abraham Lincoln, un grupo de voluntarios estadounidenses que combatieron el fascismo en la Guerra Civil española a fines de la década de 1930. Kailin luchó en defensa del gobierno democráticamente electo de España y contra el golpe militar liderado por el general Francisco Franco y respaldado por Adolf Hitler y el dictador italiano Benito Mussolini.

Dijo Clarence Kailin: “Peleábamos contra el fascismo. Y estábamos lo suficientemente politizados para comprenderlo, por lo que no se trató de una aventura y tampoco fue por dinero. Era pelear contra Italia, el fascismo italiano y el nazismo alemán. Y sentíamos que si perdíamos la guerra, la Segunda Guerra Mundial era inevitable, que es lo que ocurrió. Y ocurrió porque Gran Bretaña y Francia y Estados Unidos se negaron a darnos ningún tipo de ayuda. Y por eso, muchas veces peleamos a puño limpio”.
 


BREU BIOGRAFIA DE JOHN COOKSON

John Cookson va néixer  el 23 d'abril de 1913 a Cobb*, Iowa County (Wisconsin, EEUU). De petit va fer-se amic de Clarence Kailin, amb la família del qual va viure onze anys. Va viure a casa de Kailin per poder estudiar el batxillerat i anar a la universitat de Madison. Allí es va convertir en un especialista en física i va estar a punt de doctorar-se amb una tesi sobre l'efecte piezoelèctric dels cristalls de quars. Aquells que el coneixien el defineixen com una persona bona, amiga dels amics i molt intel·ligent, i exemplifiquen la seva lucidesa matemàtica amb una anècdota: Mentre estudiava una fórmula elaborada per Einstein, va reconèixer-hi un error. Va escriure al físic per treure'n l'entrellat i, efectivament, Einstein li va tornar resposta postal agraint-li que el corregís. 

 Els seus anys d'universitari a Madison van coincidir amb l'època de la gran depressió nord-americana i de la presa de consciència social i política. El seu amic d'infància el va convèncer per venir a lluitar a l'Estat espanyol en defensa de la República. Kailin i ell van embarcar-se a Nova York amb quatre brigadistes de Milwakee. Va acabar de tinent de l'exèrcit republicà. S'encarregava de les transmissions i feia de docent d'altres especialistes. Ni durant la guerra no va abandonar l'interès per l'estudi i la ciència. A l'Estat espanyol s'hi va endur molts llibres de la universitat. Va ser a les batalles de Brunete i Belchite, a la retirada de Terol i a l'Ebre. Abans de la retirada va estar de baixa a Albacete afectat per icterícia. A la retirada de Terol va salvar un grup de companys de brigada. Les tropes franquistes avançaven tan de pressa que van desbordar-los. Es van fer passar per soldats de Franco durant hores mentre avançaven darrere d'una columna de nacionals. 

Feia vint mesos que era a la península Ibèrica quan, l'11 de setembre del 1938, mentre feia plans per tornar als Estats Units, la metralla d'un obús li va encertar el cor i el va matar. La Brigada Lincoln, a la qual pertanyia, tenia la base a Darmós. A Marçà hi havia un hospital de campanya. Els companys van decidir encarregar una làpida i enterrar-lo al poble. El van sepultar als afores de Marçà, a pocs metres de la carretera que va cap a la Torre de Fontaubella. 

Voluntaris de Wisconsin: Fred Palmer,  John Cookson i Clarence Kailin 

 

.. ..

BRIGADAS INTERNACIONALES. Homenaje a CLARENCE KAILIN a Marçà  (6/11/2010)

 

  CLARENCE KAILIN:  "Recordando a John W. Cookson"

.." después volvió a España, al mismo lugar de la muerte de John Cookson, el bello pueblo de Marsá, en Tarragona, Cataluña. La tumba de John se había convertido en un lugar sagrado para los estudiantes europeos y otras gentes, llenos de orgulo y de respeto por el hecho de que los habitantes de Marsá hubiesen preservado con éxito la tumba de John de los merodeadores fascistas durante décadas. Al ser una de las pocas, sino la única lápida que quedó, acabó representando a todos los Voluntarios caídos."

    Lapida de John Cookson a Marçà

 

- -

Clarence Kailin - "Premature Antifascist"

 

Milton Wolff, Comandant del Batalló Abraham Lincoln

 

    Ha caigut un valent. L'últim comandant del Batalló Lincoln, els voluntaris nord-americans de les Brigades Internacionals, Milton  Wolff (Nova York, 1915), va morir el l4 de Gener 2008  Berkeley, Califòrnia, als 92 anys, d'una aturada cardíaca.

Milton  Wolff:  Brooklyn, Nova York, 7 d'octubre de 1915 - Berkeley, 14 de gener de 2008 ) va ser un voluntari del batalló nord-americà Abraham Lincoln en la Guerra Civil Espanyola, on va ser l'últim comandant del mateix en la XV Brigada i un important activista social. Va néixer en el si d'una família immigrant de classe obrera i d'origen jueu en Brooklyn, Nova York. Milton va iniciar la seva activitat política en la Lliga Juvenil Comunista i es va afiliar al Partit Comunista dels Estats Units durant la Gran Depressió

GUERRA CIVIL ESPANYOLA: A primers de 1937, Wolff  va marxar a les Brigades Internacionals que s'estaven constituint per participar en la Guerra Civil Espanyola en favor de la legalitat republicana i lluitar contra els règims feixistes que s'establien a Europa. Va arribar a la base d'entrenament de les Brigades a Albacete el mes de març. Pacifista i amb notables inquietuds intel·lectuals,  va tractar primer de participar com a membre dels serveis sanitaris, però de seguida, les enormes pèrdues humanes de les Brigades Internacionals en la batalla del Jarama, ho van portar a convertir-se en soldat dins de les mateixes.

En el replegament de les tropes republicanes després de la retirada d'Aragó, el capità Milton Wolff va quedar momentàniament darrere les línies enemigues sense poder travessar   l'Ebre amb la resta dels seus companys. Va estar durant un temps amagat, sobrevivint gràcies a l'ajuda dels camperols, fins que va travessar el riu nedant i va comparèixer amb els seus companys en Barraca Valley, el campament del batalló Lincoln a  MARÇÀ, al Priorat català, on va ser acollit com un autèntic heroi pels seus camarades.

Després de combatre en les batalles de *Brunete, *Belchite i Teruel, el batalló Lincoln havia perdut dos veterans oficials, Dave Dauren i Robert Hali Merriman a Gandesa, i Wolff va ser nomenat comandant del Batalló Lincoln-Washington durant els mesos de preparació de la batalla de l'Ebre en MARÇÀ. Wolff va abandonar Espanya al novembre de 1938, quan les Brigades Internacionals van ser desmobilitzades
.

 


Brigadistes  a la "Palissa" Milton Wolff, Comandant del Batalló Lincoln ( al centre de la imatge amb un bastó)

 

MILTON WOLF i els seus homes , al fons es veu La Mola

  

Inauguració del Monument dels  Brigadistes  per Milton Wolff, Comandant del Batalló Lincoln

MARÇA 02 - 11 - 2003

 

MILTON WOLFF (1915-2008)
MILTON WOLFF "El Pais"
MILTON WOLFF "The New York Times"

 

La Guerra Civil i els Brigadistes  a Marçà 

 

        HOSPITAL                                        -                                        INTENDENCIA 
 


Portada d'una revista amèrica/anglesa? amb brigadistes desfilant pel carrer major

 


 
 
 

 

Brigadistes  a la "Palissa"

Brigadistes  a la "Palissa"

Brigadistes  a la "Palissa"

Brigadistes  a la "Palissa"

 

 

 

Brigadistes  fent esport al camp de futbol 1938
 

Brigadistes  fent esport al camp de futbol 1938
 

Brigadistes  fent instrucció al camp de futbol

 

Brigadistes  fent instrucció al camp de futbol

 

 

Brigadistes  fent instrucció al camp de futbol

Brigadistes  fent instrucció al camp de futbol

Brigadistes  fent instrucció al camp de futbol

Brigadistes  fent instrucció al camp de futbol

Brigadistes al camp de futbol

 

 

per la carretra de CAPÇANES

                 

Cine "VALLESO"

 

 

 

         

 

bombardeig de MARÇÀ per l'aviació italiana  (per veure l'impacte de les bombes fes clic en la imatge)

Bombardeig al Priorat         Cataluña Bombardeada   Arxiu de Reus

-

MARÇÀ:   minut 2:08 - 2:47

         

 

 
 Fondo de papel moneda puesto en circulación por el enemigo

 

Fotos propietat de :    NEW YORK UNIVERSITY

 
Guía de la Harry Randall: Decimoquinta Brigada Internacional películas y fotografías ALBA.PHOTO.011

               Fotos referenciades amb MARÇÀ  (Marca)               

Series C: Septiembre 1937 a Agosto 1937:     
Serie IIC: Grupo Retratos, septiembre 1937 a agosto 1938, consta de 259 imágenes, que van desde dobles retratos de voluntarios casualmente posando para más fotos formales de grupo de unidades enteras. Se incluyen aquí la Máquina-Gunner Compañía Lincoln Washington, funcionarios de la Unidad de Lucha contra el tanque británico, el 15 Brigada Internacional Transmiciones (la unidad encargada de la comunicación o transmisión); El 24 Batallón Español Machine-Gunner Sociedad; los motociclistas de 15a Brigada; la ambulancia Lincoln-Washington y el personal médico; Earl Browder y los oficiales de la 15ª Brigada Internacional;Griegos en el Batallón Lincoln; un equipo ametrallador afroamericana; El doctor Edward Barsky y un colega médico; Capitán Leonard Cordero con el teniente William Digges; y cinco estudiantes de la Universidad de Nueva York - los voluntarios con la Brigada Abraham Lincoln.


C496 - C539 - C542

Series D: Septiembre 1937 a Junio 1938:   
Serie IID: Varios, septiembre 1937-junio 1938; Agosto de 1938. Las 249 imágenes de esta serie incluye escenas de la Brigada en los campos de batalla y en reposo. Imágenes notables incluyen refugios de caña rústicas construidas por el Batallón Lincoln en un olivar en Almuchel; Fascistas tomado prisionero en Belchite; las tropas en un tren de Quinto de Ambite y en un fresado de estación de ferrocarril con la población civil; soldados en las duchas, lavado y reparación de ropa, leer y jugar al fútbol, ​​y recogiendo las aceitunas; campesinos tejer; una ambulancia del Sindicato de Maestros y la Unión Americana de Estudiantes con Murray conducción Nemeroff; el funeral del teniente William Digges en Mollerusa; el carro dental con el Dr. Jack Klein en el trabajo; Escuela de Comisarios en el Frente del Ebro; y el juicio de los desertores en Senes.


 D506 - D509 - D565 - D569 - D577 - D578 - D579 - D582

Series E: Enero 1938 a Septiembre 1939:   
Serie IIE: Varios, Enero 1938 - septiembre de 1938. Muchas de las 761 imágenes de esta serie capturar las batallas finales de las Brigadas Internacionales. Los disparos más impresionantes son las que toman en el cruce del Ebro en julio de 1938. En un artículo que apareció en el Voluntariado de la libertad en septiembre de 1938, Randall describe las actividades de la Unidad de fotos y el registro fotográfico que crearon durante la Ofensiva del Ebro

E0717 - E0725 - E0726 - E0732 - E0733 - E0749 - E0750 - E0807 - E0812 - E0813 - E0816 - E0823 - E0825 - E0827 - E0829 - E0834 - E0841 - E0843 - E0880 - E0882 - E0883 - E0891 - E0892 - E0894 - E0895 - E0896 - E0897 - E0900 - E0910 - E0913 - E0915 - E0916 - E0919 - E0924 - E0930 - E0933 - E0936 - E0940 - E0950 - E0951 - E0954 - E0958 - E0960 - E0961 - E0962 - E0963  - E0965 - E0966 - E0968 - E0997 - E1000 - E1002 - E1004 - E1006 - E1025 - E1030 - E1031 - E1035 - E1037 - E1048 - E1051 - E1053 - E1087 - 1089

 

 

 

 

 


  Proleg     Marçà     l'Ajuntament     Historia   ►Carrasclet     Excursions     Fira     l'Esglesia    Fotos    ►Museu    Participa   Introduccions         ►Tortuga          ►Imatges   Privat     ►100 Anys Sindicat   Blogger MarçàNews    La Miloquera   |   Altres Web de Marçà

   
David Porcel Muñoz  © 1997        marsapm@yahoo.es       

 

per a veure les animacions i les panoràmiques necessites instal·lar els plugins de FLASH,  QUICKTIME, i JAVA    ( optimizar la configuració de pantalla a 1024x768 )

  .......                        

 - Licencia de Creative Commons  Este obra cuyo autor es David Porcel Muñoz está bajo una licencia de Reconocimiento-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons. Creado a partir de la obra en http://www.davidporcel.com/marsa.html.

V: 01-01-13